Hoe brand ik .mp4- of .avi-video's op een DVD zodat ze in de DVD-speler kunnen worden afgespeeld?

Als u een dvd wilt maken die op een dvd-speler kan worden afgespeeld, moet u eerst onthouden welk diskformaat u gebruikt.

Er is een fundamenteel verschil tussen een data-dvd en een dvd-videodisk.

Een data-dvd kan met alle soorten gegevens worden gevuld, terwijl een dvd-videodisk een gedefinieerde schijfstructuur heeft waarmee u toegang hebt tot dvd-diskmenu's en uw video's via menunavigatie kunt afspelen. Ook de videobestandsformaten binnen de DVD-Video disc moeten compatibel worden gemaakt (in uw geval .mp4 en .avi) omdat DVD-Video gebaseerd is op de MPEG-2 video codec.

TIP: Voor meer details zie de woordenlijst in Nero KnowHow.

Stap 1 - Selecteer hoe u een DVD-Video wilt maken

Nero Video is de toepassing van uw keuze voor het eenvoudig en kwalitatief hoogstaand maken van DVD-videoschijven binnen de Nero Suite.

Launcher

• Open Nero Video
  • Selecteer in het beginscherm 'Schijf maken > DVD > DVD > DVD-Video'.

Stap 2 - Video's importeren en sorteren

Content screen

• Het inhoudscherm voor het maken van DVD's is nu geopend.
  • Klik op Import > Importeren van bestanden om uw videobestanden toe te voegen aan het DVD-project.
  • Selecteer in het Explorer scherm de bestanden en voeg ze toe via 'Openen'.
  • De video's worden ingevoegd en verschijnen in uw cliplist.
  • De video's staan van boven naar beneden in de gegeven volgorde. Deze bestelling wordt dan gevonden in uw DVD-menu.
  • Als u een andere volgorde wilt, sleept u de betreffende video gewoon naar de overeenkomstige positie in het venster (op de afbeelding ziet u dat clip 00022 en clip 00019 naar boven zijn gesleept).
  • Als alles voldoet aan uw verwachtingen, klik dan op 'Volgende'.

TIP: Beelden kunnen niet direct in een DVD-project worden geïmporteerd.  Als u van plan bent dit te doen, zorg er dan voor dat geen van uw video's in de lijst is geselecteerd en klik op 'Bewerken'. In de bewerkingsmodus voegt u eenvoudigweg uw afbeeldingen toe aan de tijdlijn en klikt u op 'Volgende'. Uw beeldvolgorde wordt dan als aparte video in de cliplist van uw DVD geplaatst en is na het branden als aparte titel op uw DVD-Video beschikbaar.

Stap 3 - Selecteer een geschikt menusjabloon

menu screen

In dit scherm kunt u kiezen tussen verschillende thematische categorieën en de vele menusjablonen die ze bevatten. In het voorbeeld is een van de 'Smart 3D' menusjablonen geselecteerd.

• Klik op 'Volgende' om naar de preview-functie te gaan.

TIP: U kunt ook dvd-menu's aanpassen en zelfs uw eigen herhaalbare menusjablonen maken.

Stap 4 - Controleer het voorbeeld van uw DVD-menu op uw DVD-menu

preview ausschnitt

Dit scherm geeft u een goed voorproefje van hoe uw schijf eruit zal zien met alle video's en menupagina's en hoe uw DVD-speler ze zal afspelen. Neem even de tijd om alles te controleren.

• Klik dan op 'Volgende'.

Stap 5: Brand uw DVD-videodisk

Burn

• Klik in dit scherm op 'Burn to....' in de rechterbovenhoek.
  • Selecteer uw brandende schijf
  • Plaats een lege DVD-schijf (DVD±R of DVD±RW of DVD±R DL)
  • Klik op 'Verbrand'.

Het venster Brandstatus wordt geopend, waarin eerst de menu's en video's worden weergegeven en vervolgens de schijf wordt gebrand. Hier is geen verdere actie nodig.

• U ontvangt een bericht wanneer het brandproces is voltooid.

TIP: er is een direct verband tussen de hoeveelheid videomateriaal dat op een disc past en de beeldkwaliteit van de afgewerkte DVD-Video disc. Met de 'Opties opnameformaat' kunt u dit instellen ('Opties > Opties opnameformaat > Opties voor opnameformaat > DVD-Video > Kwaliteitsinstellingen').